slide

PRAVÝ MARCIPÁN

Pro jeho výrobu jsou zapotřebí dvě základní ingredience a tou je cukr a mandle. Pokud rozemleté mandle neobsahuje, není to marcipán. Problém neexistence závazných požadavků na marcipán vyřešila vyhláška č. 76/2003 Sb., v platném znění, kde je závazná definice marcipánu uvedena. Pro účely této vyhlášky se marcipánem rozumí „cukrovinky polotuhé konzistence, různých tvarů vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové hmoty (sestávající nejméně z 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše 1 dílu cukrové moučky.

Náš pravý marcipán koupíte zde

KDE SE VLASTNĚ MARCIPÁN VZAL?

Historie pravého marcipánu je velmi dlouhá, opředena spoustou legend a pověstí. Marcipán patří mezi nejstarší cukrovinky světa Cukrovinku podobnou marcipánu (rozemleté mandle smíchané s medem) pojídali již staří Řekové ve 4. stol. před n. let., ale marcipán to ještě nebyl. První zmínka o marcipánu je z r. 700 n.l. z Orientu, kde se mluví o marcipánu či mandlových cukrovinkách. Odtud se rozšířil i do Evropy. Ve 14. století byl podáván jen nejvyšším bohatým vrstvám a až do 18. století se věřilo, že má léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky bylo dost cukru na to, aby se mohlo začít s masovější výrobou marcipánu a marcipán zcela zlidověl. 

ZÁKLAD MARCIPÁNU – MANDLE

Mandlovník je teplomilná rostlina stejně jak broskvoň a meruňka, což jsou její nejbližší příbuzní. Mandle má být tvrdá, uvnitř bílá až krémová s jemnou sladkou mandlovou chutí.  Mandle se celá staletí užívali v lidovém léčitelství. Je v nich ukryto velké množství vlákniny, vitamínu B, vitamínu E a kyseliny listové. Dále obsahují tuk (mandloví olej se používá v kosmetice do krémů na zjemnění pleti, dále do mýdel a parfémů), bílkoviny, cukr a mimo jiné i významné množství minerálních látek. Ve 100g je 720mg draslíku, 280mg hořčíku, 260mg vápníku, 1mg mědi a 3mg zinku. 

  • Mandlovník - mandle na marcipán

  • Ukázka mandlovníku

  • Pravý marcipán

  • Balení marcipánu

  • Balení marcipánu

  • Balení marcipánu

  • Balení marcipánu

  • Barevný marcipán

  • Barvy marcipánu

Copyright © 2020 frischmann-marcipan.cz | Webdesign: Tvorba web stránek - IR-webdesign